ACBÜ'Z-ZENEB, GENETİK ŞİFRE

Soru: "Geçtiğimiz günlerde, insanın genetik şifresinin çözüldüğüne dair haberler, bütün medya'da yer aldı. İnsan ömrünün uzayacağına dair yorumlar yapıldı. Bu şifrenin kuyruk sokumu kemiğinde olduğu iddia edildi. (..) Bir mecliste bu meseleyi müzakere ederken, değişik bir iddia ortaya atıldı. Hadis-i şerif'lerde bu şifrenin adının acbü'z-zeneb olarak ifade edildiği belirtildi (..) Bu iddia doğru mudur?"


CEVAP: Muteber hadis kitaplarında "ölümünden sonra insanın herşeyinin çürüyüp yok olacağı, ancak acbü'z-zeneb denilen kemiğin bundan müstesna olduğunu bildirilmiş, kıyamet koptuktan sonra ikinci yaratılışın bu çürümeyen kemikten derlenip toparlanacağını" haber vermiştir. (1) Acbü'z-zeneb'le ilgili hadisleri tahlil ettiğimiz zaman, haşr (ikinci yaratılış) ile insanın ana rahmindeki oluşumu arasındaki münasebeti tesbit edebiliriz. Günümüzde tıp ilminin vardığı sonuç şudur: "Sperm ana rahmine düştüğü zaman (ilk oluşum esnasında) ana rahmiyle, insan embriyosu arasında birleştirici bir sap bulunur. Başlangıçta cenin bu sap üzerinde büyür. İşte bu sap, insan embriyosunun kuyruk sokumuna tekabül eden bölgesidir. Hadis-i şeriflerde acbü'z-zeneb diye ifade edilen kemiğin, yeniden dirilişin çekirdeğini teşkil edeceğini düşünmek mümkündür. Resûl-i Ekrem (sav)'in "hardal tanesine benzettiği ve insan bedeninin çekirdeği" (2) olarak vasıflandırdığı acbü'z-zeneb, insanoğlunun kendine mahsus özelliklerini içinde toplamaktadır. Her insanın parmak izi birbirinden farklı olduğu gibi, acbü'z-zeneb kemiği de farklıdır. Buna genetik şifre isminin verilip-verilmeyeceği meselesinde tevakkuf etmekte fayda vardır. Meselenin özü budur. Birbirimize dua edelim.

(1) Sahih-i Buhârî- İst: 1401 K Tefsirû Sûre, 39/3, 78/1; Ayrıca Sahih-i Müslim- K. Fiten: 141-143; Sünen-İ Nesâi- K. Cenâiz, 117; Sünen-i İbn Mâce- K. Zühd, 32; İmam-ı Mâlik- El Muvatta- K. Cenâiz, 49 (2) İmam Ahmed b. Hanbel- El Müsned- İst: 1401 C: 3 Sh: 28